Turnu Magurele

Intemeierea orasului

    Orasul Turnu Magurele a devenit municipiu, prin reforma administrativa din 1968, totodata adaugandu-i-se, pe langa cartierele Magurele si Odaia si satele Flaminda, Ciuperceni, Lita si Islaz. Cea mai veche asezare cunoscuta pe acest teritoriu a fost orasul, care a existat in jurul cetatii. O cronica ungureasca atesta existenta acestuia in anul 1395, in legatura cu luptele care au loc aici, in iunie, duse de Mircea cel Batran, ajutat de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, aliatul sau si partizanii lui Vlad Uzurpatorul si turcii lasati aici, in urma retragerii peste Dunare a sultanului Baiazid Iildirim dupa lupta de la Rovine (10 oct. 1394).
    Asezarea mai exista inca in 1531 dupa cum atesta un sol polonez la Poarta, anume Oceski. Era un simplu sat in umbra "turnului"pe care el il numeste HolevniK (un derivat slav de la turcescul Kule - cetate, turn). Dupa aceasta data apare in documente numai cetatea, locuitorii care mai ramasesera in juru-i retragandu-se in satele apropiate: Girla, langa actualul pod de peste Sii si Ciuperceni, singurele existente in acel timp in raia. Tot pe harta din 1792 apar 2 asezari pe Sii intre podul de fier si varsarea in Dunare numite Maren si Romita si una pe Dunare, pe locul actualului port, anume Perlen, care insa nu mai sunt mentionate pe cea din 1831. Probabil ca fusesera, cele de pe Sii, simple salasuri de tigani rudari, care lucrau in zavoiul vecin. Pe locul Perlenului s-a dezvoltat apoi, dupa 1836, dupa intemeierea orasului si odata cu inceputurile comertului pe Dunare, portul actual.
    Ca urmare, pe langa numele Turnu a mai aparut si  apelativul Magurele, numele asezarii vecine. In anul 1855 apare primul act oficial in care numele orasului este Turnu-Magurele.   

Monumente orasului

    Statuia "Dorobantul",care se afla in piata de langa fostul magazin Central, este opera sculptorului italian Romanelli si a fost ridicata in anul 1912. Statuia a fost lucrata de sculptorul italian dupa chipul unui dorobant teleormanean, Tudorica Nicolae, din comuna Saelele. Opera, de o certa valoare artistica, impresioneaza prin monumentalitate.
    Prin anii `60, a fost ridicat un monument in parcul din fata scolii generale numarul 1 din oras, infatisandu-l pe marele voievod Mircea cel Batran, executat de marele sculptor roman Oscar Han, dupa portretul domnitorului din ctitoria sa, manastirea Cozia. Este monumentul din oras care poate deveni emblema municipiului. Marele domnitor, Mircea cel Batran, a luptat sub portile cetatii Turnu, impotriva turcilor in iunie -iulie 1395, cu ocazia marii lupte de la Nikopole.

Catedrala Sf. Haralambie

    Constructia monumentalei biserici a inceput in anul 1900. Modelul pentru constructia catedralei a fost biserica manastirii Curtea de Arges, ctitoria lui Neagoe Basarab. Constructia  a fost terminata destul de repede, in anul1905. Marele istoric roman, Nicolae Iorga, o considera a 3-a din tara prin valoarea si frumusetea ei, dupa cea de la Curtea de Arges si Manastirea Trei Ierarhi din Iasi. Dupa cum arata pisania de la intrarea in catedrala arhitectul a fost D.Maimarol, iar constructor Nicolae B. Cernat. Pictura catedralei a fost realizata de pictorii Eugeniu Voinescu, profesor la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, si Romeo Girolamo, in stil bizantin, avand ca model biserica San-Marco din Venetia. Patronul bisericii a ramas Sf.Haralambie, care este si patron al orasului Turnu Magurele. Ziua Sf. Haralambie este 10 februarie, ziua in care in anul 1829 vechea cetate Turnu a fost eliberata de armatele ruso-romane in timpul razboiului Crimeii, care a opus Imperiul Tarist fortelor Imperiului Otoman. Dupa acest razboi, prin tratatul de la Adrianopol din 1829, raiaua Turnu revine Tarii Romanesti. Vizitati aceasta monumentala biserica a orasului. Merita!